Wat is een liquorlek?

Door een beschadiging in het hersenvlies lekt er hersenvocht weg. Hierdoor ontstaat er een onderdruk in de hersenen, met hevige hoofdpijnen, misselijkheid en evenwichtsproblemen tot gevolg. De enige remedie om de pijn (enigszins) te verzachten: blijven liggen. In Dennis’ geval zelfs 23 uur per dag.

Hoe komt Dennis aan dit lek?

In oktober 2014 krijgt Dennis een acute hernia, met vreselijke pijnen en uitvalverschijnselen. Na een zware operatie verloopt het herstel moeizaam. Sterker nog: Dennis wordt steeds zieker. Wanneer bij de wond op zijn rug een bult verschijnt, is de diagnose snel gesteld: liquorlekkage. Dit is een complicatie die vaker voorkomt bij een herniaoperatie.

Is Dennis in Nederland te behandelen?

Nee. Normaal gesproken is liquorlekkage goed te verhelpen. Maar Dennis heeft pech. Grote pech. Bij hem zit het lek op een moeilijk te opereren plaats. Hierdoor is de kans op een dwarslaesie zeer groot. Dit risico willen de artsen in Nederland niet nemen. Ook omdat zij niet kunnen garanderen dat zij met deze risicovolle operatie het lek kunnen dichten.

Is Dennis in Amerika te behandelen?

Ja. In Nederland is Dennis uitbehandeld, maar in Amerika is meer expertise op het gebied van liquorlekkage (CSF leak). Wereldwijd expert op dit vlak is dr. Schievink van het Los Angeles Cedars Sinai Hospital. Deze Nederlandse neurochirurg is sinds deze zomer betrokken bij Dennis’ case. Hij heeft aangegeven Dennis in Los Angeles te kunnen behandelen.

Simple Share Buttons