Hoe kun je op latere leeftijd gezond blijven

We hopen allemaal oud te worden en gezond te blijven. Dit is alleen allemaal niet zo vanzelfsprekend. Lees verder voor wat tips om ook op latere leeftijd gezond te kunnen blijven.

Lichaamsbeweging

Met stipt op nummer 1 is het belangrijk om voldoende lichaamsbeweging te krijgen. Dit zorgt ervoor dat je je ook op latere leeftijd nog fit en vitaal voelt. Ook verkleint het de kans op chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziektes, diabetes of depressieve klachten. Ook is er onderzoek naar gedaan waaruit is gebleken dat ouderen die met regelmaat bewegen minder kans hebben op botbreuken.

Sterke botten en spieren

Hoe ouder je wordt, hoe minder spiermassa je hebt. Vanaf je 35e levensjaar neemt geleidelijk je spiermassa elk jaar een beetje af. Bij 65-plussers is de spiermassa vaak zo’n stuk afgenomen dat ze de gevolgen ervan in het dagelijks leven gaan voelen. De mobiliteit neemt af en het huishouden wordt moeilijker om uit te voeren.

Daardoor wordt er aangeraden om 2 keer per week spierversterkende activiteiten te doen. Dit kan door krachtoefeningen te doen met behulp van gewichten of apparaten. Dit kan de versnelde afbraak van de spiermassa voorkomen, waardoor je sterker blijft. Ook is eiwitrijk voedsel aan te raden. Dit zorgt ervoor dat de spiermassa minder snel afbreekt, omdat het het herstel van de spiermassa helpt.

Balans

Als je ouder wordt is het ook aangeraden om wekelijks balansoefeningen te doen. Door dit te oefenen, worden de spieren getraind om samen te werken en daardoor wat sterker te worden. Met een goede balans wordt de kans op vallen kleiner. Ook zijn bepaalde bal en racketsporten aan te raden omdat deze bijdragen aan zowel kracht, botsterkte en balans.

Voeding

Voeding blijft een belangrijk onderdeel. Ook op latere leeftijd is het belangrijk om een gezond en gevarieerde levensstijl te hebben. Er is genoeg hulp beschikbaar en er zijn meerdere mogelijkheden om dit te kunnen onderhouden. Zeker als je op latere leeftijd geen kracht of energie meer hebt om elke dag voor jezelf te koken. Hiervoor bestaan er genoeg bedrijven of instellingen die lekkere en gevarieerde maaltijden aan huis komen leveren. Zo zijn er genoeg mogelijkheden om gezond te blijven eten! 

Een heel belangrijk onderdeel hiervan is genoeg drinken. Op latere leeftijd kan het zijn dat dit sneller vergeten wordt of er minder behoefte aan is. Ook dan is het nog steeds belangrijk om elke dag 1,5 liter water te drinken en goed gehydrateerd te blijven.