Wat zijn de vier belangrijkste ongezonde leefstijlfactoren?

Je levensstijl heeft grote invloed op je gezondheid. Op sommige factoren heb je echt zelf de grootste invloed. Een ongezonde levensstijl vergroot je kans op ziektes en een gezonde levensstijl kan ze juist voorkomen. Maar wat zijn de vier belangrijkste ongezonde leefstijlfactoren? We zochten het voor je uit.

Nutrition

Voeding

Met stipt op 1 staat voeding. Voeding en gezondheid gaan hand in hand. Dat gezonde voeding belangrijk is weten we allemaal, maar toch eten we nog steeds te veel verzadigde vetten en zout en te weinig groente en fruit. Gezonde voeding verlaagt je kans op hart- en vaatziekten, diabetes en enkele vormen van kanker.

Een andere grote boosdoener is alcohol. Alcohol is algemeen geaccepteerd in de samenleving en velen zien er geen kwaad in. Al bij kleine hoeveelheden alcohol kan de kans van verschillende soorten kanker toenemen. Ook verhoogt het de kans op beroertes, diabetes, leverziektes en verminderde vruchtbaarheid. Dit zijn toch punten om eens goed over na te denken en de voordelen en nadelen voor je gezondheid af te wegen.

Beweging

Te weinig beweging verhoogt het risico op chronische ziekte als hart- en vaatziekten, diabetes en depressie. Het is daarom belangrijk om minder stil te zitten en meer te bewegen. Er wordt aangeraden om elke week minstens 2,5 uur matig-intensief te bewegen, zoals wandelen of fietsen. Meer dan de helft van de Nederlanders behaalt dit niet. Door je drukke leven lijkt het een hele opgave. Toch is het makkelijker toe te passen dan je denkt. Door elke dag 30 minuten te wandelen, de trap te pakken of op de fiets naar de supermarkt, krijg je al een stuk meer beweging.

Roken

Dat roken slecht is, is algemeen bekend. Toch zijn er nog veel mensen die roken en zich er niet druk om maken. Roken vergroot de kans op kanker, hart- en vaatziektes, diabetes en longziektes. Roken is daardoor ook de grootste veroorzaken van vroegtijdige ziekte en overlijden.

Stress

Langdurige stress en burn-out komen steeds vaker voor. Een klein beetje spanning of stress voorafgaand aan een examen of een belangrijke deadline is normaal, dit kun je lichaam aan en maakt je alert. Alleen als het langer duurt heeft het een zeer negatief effect op je lichaam. Het veroorzaakt somberheid, slaapproblemen, maagklachten en hoofdpijn. Ook kan het de kans verhogen op een beroerte. Mensen gaan door stress vaak ongezonder eten en hebben geen tijd om te bewegen omdat ze vermoeid zijn. Hierdoor ontstaat er een vicieuze cirkel.