Heeft voeding een effect op je gezondheid

Voeding kan een groot verschil maken op hoe je je dagelijks voelt. Voeding geeft je energie om je dag door te komen en laat je fit en sterk voelen. Voeding heeft dus degelijk wel effect op je gezondheid, maar waardoor komt dat?

goood diet

Brandstof voor je lichaam

Je lichaam en geest hebben energie nodig om goed genoeg te kunnen functioneren. Ze halen energie uit de voeding die je lichaam binnenkrijgt. Wanneer je voeding rijk is aan bouwstoffen voel je je een stuk energieker, sterker en fitter. Hierdoor is de kans groot dat je ook minder snel lichamelijke klachten zal krijgen of ziek wordt.

Gevarieerd eten

Gevarieerd, bewust en gezond eten is dus belangrijk voor het functioneren van je lichaam en geest. Je lichaam heeft behoefte aan verschillende voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Zo zorgt het eten van voldoende eiwitten bijvoorbeeld voor het herstel van je lichaam en geeft het een voldaan gevoel en zorgt vitamine A voor een sterk afweersysteem. Om dit te behalen is de schijf van vijf in het leven geroepen. Dit is een systeem waarin de voedingsgroepen verdeeld zijn, zodat als je je daaraan houdt, je elke dag de juiste bouwstoffen binnen krijgt om gezond te leven. Dit systeem wordt door veel di√ętisten als basis aangehouden voor een gezonde en gebalanceerde levensstijl.

protein

Voeding en ziektes

Voeding heeft een groot effect op het voorkomen, uitstellen of ondersteunen van genezing van ziektes. Als je gezond eet verklein je bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziektes en diabetes. Als je ziek bent kan voeding vaak ook een positief effect hebben op je herstel. Als je een operatie hebt gehad wordt het bijvoorbeeld aangeraden om je eiwitinname te vergroten, omdat eiwitten je lichaam helpen bij het herstellen ervan.

Intoleranties

Het kan ook zijn dat voeding juist de reden is dat iemand zich ziek voelt. Dan spreken we voedselovergevoeligheid of intoleranties. Je kunt erachter komen door het doen van een allergie test. Vaak is dan een specifiek soort voedsel wat effect heeft op je maag- en darmstelsel. Vaak uit zich dit in buikpijn, constipatie of diarree en in de ergste gevallen zelfs overgeven. Hierdoor voel je je vaak futloos en moe. Door deze voeding te vermijden in je eetpatroon voel je je meteen al een stuk beter. Je krijgt dan vaak een aangepast dieet of eetpatroon of aanvullende vitamines of mineralen, zodat je wel al je bouwstoffen binnenkrijgt.