Wanneer is het verstandig een arts te raadplegen bij klachten

Als je je ziek voelt betekent niet meteen dat je naar de huisarts moet. Vaak gaan klachten vanzelf weg of worden ze minder. Iedereen twijfelt wel eens of ze echt naar een arts toe moeten en nemen dan zelf de beslissing of ze het ernstig genoeg vinden of niet. Maar wanneer is het wel slim om een arts te raadplegen?

fever

Verschillende klachten

Als je met koorts op bed ligt kan het zijn dat je je echt beroerd voel. Hoe vervelend koorts ook is, het is niet meteen reden tot paniek. Ook met andere klachten zoals jeuk, uitslag of een bultje is niet altijd meteen reden om naar de huisarts te gaan. Vaak word je dan verteld dat je het een paar dagen moet aankijken en dan klopt het ook vaak dat het na een paar dagen weg of minder is. Klachten kunnen vaak een tijdelijk verschijnsel zijn.

Reactie van je lichaam

Veel klachten die je hebt, zijn een reactie van je lichaam op iets van buitenaf wat ze niet fijn vinden. Denk hierbij aan een insectenbeet, een nieuwe douchegel, een soort voeding die je gegeten hebt of een virus. Dit is de manier van je lichaam om aan te geven dat hij dit niet zo leuk vond en dat je het niet nog een keer moet doen.

Deze klachten gaan dus vaak na een paar dagen zelf weg. Je lichaam is namelijk ook sterk genoeg om deze indringers en klachten zelf op te lossen. Je afweermechanisme gaat in werking en je kunt een paar dagen last hebben van koorts. Na een paar dagen neemt dit af en het is weer opgelost.

Wanneer wel naar de huisarts?

Als er een verandering optreedt die je zelf niet eerder hebt ervaren, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Zeker als klachten verergeren of na een paar dagen niet minder worden, maak dan altijd een afspraak. Je kent je eigen lichaam het beste en je kunt in veel gevallen beter het zekere voor het onzekere nemen.

Online kijken

Vaak wordt het googlen van je symptomen afgeraden, omdat het vaak ziektes of aandoeningen aangeeft die totaal niet relevant zijn. Maar tegenwoordig zijn er ook meerdere goede sites die samen met huisartsen is opgezet. Hier kun je je klachten op zoeken, uitvinden wat het waarschijnlijk is en wat je er zelf aan kan doen. Ook staat hier altijd duidelijk bij vermeld wanneer je beter naar de dokter kan gaan met je klachten. 

googling